Absolvenții ASEBUSS îți povestesc cum au reușit

 

Monalisa Ungureanu, CEO Agrii România, absolventă a programului EMBA

”EMBA-ul a avut un rol determinant în desăvârșirea mea profesională”

În 2010 am decis să urmez un MBA, după un parcurs profesional în care am avut ocazia să îmi validez anumite cunoștințe teoretice, dar și să am experiențe practice, datorită cărora am înțeles ce laturi aș mai putea dezvolta.

Am o latură autodidactă, însă pregătirea teoretică sau studiul individual nu sunt suficiente pentru a reuși. Ca leader trebuie să dezvolți o înțelegere complexă a unor situații, să ai capacitatea să transferi sau să imprimi prin atitudinea ta anumite comportamente care să conducă la obținerea de rezultate.

Eram executive într-o companie românească, cu un program destul de dinamic, mamă a doi copii care aveau nevoie de atenția mea. Programul de MBA de weekend era singura soluție. Argumente suplimentare în alegerea școlii: expunerea și experiența internațională pe care o puteam dobândi prin interacțiunea cu studenți din SUA, experiența internațională a profesorilor, curricula adaptată prin îmbinarea teoriei cu practica, prin studii de caz relevante pentru fiecare temă.

EMBA-ul nu a coincis imediat cu o schimbare, însă sunt convinsă că a avut un rol determinant în desăvârșirea mea profesională și a reprezentat un punct de plecare pentru rezultate noi profesionale. În prezent sunt CEO pentru Agrii România, subsidiară a grupului Origin Plc.

Cariera mea a fost legată de un domeniu de activitate supus foarte mult incertitudinilor din mediul extern: agribusiness. Natura (vremea de afară) este „managerul nostru” suprem, iar traseul de business trebuie urmat într-o manieră flexibilă, care să permită obținerea unor rezultate superioare, în condiții diferite de la un an la altul. Abilitatea de a lua decizii, înțelegerea profundă a businessului, gândirea strategică au fost laturi pe care le-am dezvoltat pe parcursul programului și pe care le aplic curent în activitatea profesională. De mare ajutor mi-au fost și informațiile legate de cultura organizațională și managementul schimbării, care m-au ajutat să gestionez un amplu proces de fuziune și aliniere organizațională pentru compania din România. Aș adăuga că marele câștig al acestui EMBA sunt colegii și profesorii cu care țin legătura și împărtășim frecvent gânduri și experiențe din practica profesională.

Alina Barcaru, Group Operations & Logistics Director PHOENIX – la care Farmexim și Help Net au aderat în 2018, absolventă a programului EMBA

”EMBA-ul m-a familiarizat cu toate zonele de business și mi-a dezvoltat latura de intraprenor”

M-am angajat la Farmexim în 1997, ca programator, imediat după terminarea facultății. A fost o șansă extraordinară pentru un tânăr absolvent de a învăța lucruri noi într-o companie în ascensiune. Am ajuns să conduc departamentul IT, am pus bazele departamentului IT pentru lanțul de farmacii Help Net, am coordonat selecţia şi implementarea unui ERP. Lucrurile au continuat să evolueze, căci urma să preiau și conducerea departamentului de logistică al Farmexim, una dintre cele mai dificile misiuni de până atunci. Facultatea pe care am absolvit-o și backgroundul meu tehnic m-au ajutat mult în activitatea de zi cu zi și în gestionarea noilor provocări, însă nu m-au pregătit pentru ceea ce trebuia, de fapt, să fac. Aveam idei și energie, însă simțeam că am nevoie de mai mult, de o înțelegere mai aprofundată asupra noțiunilor specifice fiecărui departament, pentru că deciziile mele aveau impact asupra întregului business.

M-a atras la programul Executive MBA Asebuss componenta sa internațională, prin parteneriatul cu prestigioasa universitate americană Kennesaw State University și oportunitatea specială oferită de a pătrunde în „măruntaiele” experienței americane, prin vizitele organizate la companii renumite din Atlanta.

EMBA-ul m-a familiarizat cu toate zonele de business și mi-a dezvoltat latura de intraprenor, așa că am putut cu ușurință să fac pasul către top management și să preiau coordonarea departamentelor IT, Logistică, Vânzări și Marketing din poziția de Director Executiv.

Oricum, cursurile programului Executive MBA Asebuss și contactul cu o echipă internațională de top management m-au pregătit pentru experiența într-un concern european, așa cum este PHOENIX group, la care Farmexim și Help Net au aderat în 2018 și unde ocup acum poziția de Group Operations & Logistics Director, membru al boardului local.

Cea mai mare provocare în timpul programului a fost timpul. Sunt adepta lucrurilor echilibrate în tot ceea ce fac, așa că am jonglat cu toate responsabilitățile pe care le aveam pentru a păstra acest echilibru între profesie, școală şi familie, între a continua să fiu un bun profesionist, a asimila cât mai mult ca student și a fi cât mai aproape de soțul meu, care m-a susținut în acest demers, și de cei doi copii, care, la vremea respectivă, erau mici.